Skip to main content

Αποφάσισα η αναγνωστική μου εβδομάδα να ξεκινήσει με έναν αλλιώτικο τρόπο. Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως Διονυσίας Θεριανού με τίτλο ”Μαθαίνοντας να πετάω – Το φιλί του πνεύματος” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεριανός. Πρόκειται για ένα βιωματικό βιογραφικό παραμύθι που αν και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπειρίες της ζωής της συγγραφέως, απευθύνεται σε ευρύ αναγνωστικό κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας φύλου καταγωγής κλπ. Ένα βιβλίο που είμαι βέβαιη πως ο καθένας και η καθεμία από εμάς θα βρει κομμάτια του εαυτού του/της μέσα σε αυτές τις ιστορίες μα και χρήσιμα διδάγματα για την μετέπειτα πορεία και στάση που πρέπει να κρατήσουμε στη ζωή μας. Ένα βιβλίο βαθιά αληθινό και ουσιαστικό που διαβάζεται ευχάριστα και μας δίνει φτερά να πετάξουμε μακριά από τον πόνο και ό,τι μας φοβίζει. Ένα βιβλίο με φιλοσοφικό χαρακτήρα που δεν κουράζει ούτε είναι μονότονο. Αντιθέτως, αυτή η φιλοσοφική του διάθεση μας μεταδίδει δύναμη κουράγιο και αγάπη για να προχωρήσουμε. Μας διδάσκει την ομορφιά και την αξία της ζωής την αποδοχή και τον σεβασμό τόσο προς τον ίδιο μας τον εαυτό όσο και προς τους άλλους γύρω μας. Ναι πιστεύω πως μπορεί να δώσει επίσης απαντήσεις σε ερωτήματα που μας ταλανίζουν ως ανθρώπους.

Ένα πρωτότυπο βιβλίο βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός κοριτσιού που βίωσε τον πόνο, την απαξίωση, την απόρριψη και μέσα από όλη αυτήν την πορεία, κατάφερε να κρατήσει αγνή την ψυχή της. Είναι ένας κόσμος θετικής σκέψης, κατανόησης, συγχώρεσης, αγάπης προς τον εαυτό και τους ανθρώπους, αλήθειας, που το κορίτσι βιώνει μέσα από το διάλογο και τα μοναδικά παραμύθια ενός παππού φιλοσόφου-θεραπευτή. Ο παππούς, μέσα από αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στην ζωή της εγγονής του, της διδάσκει τα μαθήματα ζωής και την μαθαίνει πώς να φτιάξει η ίδια τα δικά της δυνατά φτερά για να πετάξει.” (Περίληψη οπισθόφυλλου)

Θετικά στοιχεία του βιβλίου:

– Απλή κατανοητή γλώσσα και άφθονο λεξιλόγιο

– Χρήση καθημερινών παραδειγμάτων παρμένων από την αληθινή ζωή ή παραμυθιών με διδακτικό/συμβουλευτικό χαρακτήρα

– Συνεχόμενος στρωτός λόγος με την πρέπουσα οικειότητα μεταξύ συγγραφέως και αναγνωστικού κοινού

– Παράθεση σημαντικών διδαγμάτων/συμβουλών σχεδόν σε κάθε σελίδα

– Έξυπνη η κίνηση της συγγραφέως να βάζει ένα μικρό κορίτσι ως πρωταγωνίστρια. Το νεαρό της ηλικίας δεν αποδεικνύει ανωριμότητα, αλλά το πόσο μικροί/ες και αδύναμοι/ες νιώθουμε όλοι κι όλες μπροστά στον φόβο

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου κρατάω τα εξής: ο πόνος της ψυχής πολλές φορές μετατρέπεται σε πόνο του σώματος και για να τον αντιμετωπίσουμε πρέπει να τον δούμε κατάματα και να τον αποβάλλουμε από μέσα μας. Το σκοτάδι μπορεί να μετουσιωθεί σε φως, αρκεί να είμαστε δεκτικοί/ες σε αυτό και εντέλει ο φόβος μπορεί να μετατραπεί σε αγάπη. Ας αποτινάξουμε από πάνω μας το όποιο αόρατο βάρος κουβαλάμε στις πλάτες μας κι ας ανοίξουμε την ψυχή μας και να οδηγηθούμε ψηλά. Έαν, λοιπόν, ψάχνετε ένα διαφορετικό βιβλίο που θα βοηθήσει την ψυχολογία σας θεωρώ πως το παρόν είναι μία καλή πρόταση.

Καλές σας αναγνώσεις!

 

Πηγή: dominicamat.blogspot.com

Verified by MonsterInsights